Το CmapTools… στα ελληνικά, από το Earthlab!

Το Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση, με δική του πρωτοβουλία, ανέλαβε εθελοντικά, συνεργαζόμενο με το Florida Institute for Human & Machine Cognition (IHMC, Ινστιτούτο για τη Νόηση Ανθρώπου και Μηχανής), τη μετάφραση στα ελληνικά του δημοφιλούς λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης CmapTools.

Στόχος μας ήταν να δώσουμε σε όλα τα μέλη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το δημοφιλέστερο παγκοσμίως ελεύθερο λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης, συμβάλοντας στην άμβλυνση του προβλήματος έλλειψης ελληνόγλωσσων γνωστικών εργαλείων.

Η ελληνική γλώσσα είναι διαθέσιμη στη νέα έκδοση του CmapTools (v5.04.01, 29 Οκτωβρίου 2010) για Windows, Mac, Linux και Solaris.

Στα άμεσα σχέδια του εργαστηρίου είναι και η μετάφραση και διάθεση των εγχειριδίων χρήσης του CmapTools.

Τη σύλληψη της ιδέας, την επικοινωνία και συνεργασία με το IHMC και τον συντονισμό της δραστηριότητας είχε ο Νικηφόρος Παπαχρήστος, ενώ για τη μετάφραση και την επιμέλεια εργάστηκαν οι:

Γιάννης Βρέλλης,
Αντώνης Νάτσης,
Νικηφόρος Παπαχρήστος,
Γιώργος Ζαχαρής,
Βαγγέλης Τζίμας, και
Ιωάννα Μπέλλου.

Την επιστημονική ευθύνη είχε ο Αναστάσιος Μικρόπουλος, Διευθυντής του εργαστηρίου.

Το Earthlab θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το IHMC στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της ελληνικής έκδοσης του CmapTools και προτρέπει τους χρήστες της ελληνικής έκδοσης να στέλνουν παρατηρήσεις και σχόλια στο  ivrellis@uoi.gr

Ο ιστότοπος του CmapTools – http://cmap.ihmc.us/
Ο ιστότοπος του IHMC – http://www.ihmc.us/